Hemanjiom Nedir?

Hemanjiom Nedir?

Bebeklerde en sık rastladığımız iyi huylu tümörlerden biri olan hemanjiom damarların kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucunda oluşur. Vücudun her yerinde görülme ihtimali vardır. Cilt yüzeyinde olabileceği gibi daha derinde ya da karaciğer, beyin, böbrek gibi iç organlarda da oluşabilir. Vücudumuzda en riskli bölge her zaman için baş, boyun ve gövde şeklinde sıralanmaktadır. Teşhis edilen hastaların %50-%60’ı baş ve boyun bölgesinde görülürken, %25-%30 oranında ise gövdede ortaya çıkmaktadır.

Hemanjiom Neden Olur?

Yaptığımız araştırmalara göre de şuana kadar neden olduğu tam olarak tespit edilememiştir. Genetik olup, olmadığı yönünde de tartışmalar devam etmektedir. Boston çocuk hastanesinde araştırma görevlisi olan Joyce Bischoff liderliğinde yapılan araştırmada kök hücreler ile alakalı olabileceği yönünde bulgulara rastlanmıştır.

Hemanjiom nedir

Hemanjiom Kimlerde Görülür?

Tüm bebekler doğmadan ya da hayata geldiklerinin ilk 3 haftasında bu riski taşırlar. Yeni doğanlarda bu risk %1-%3 iken doğum sonrası ilk haftalarda olma riski ise %10 oranındadır. Tabii ki bazı bebekler durumlarına ve cinsiyetlerine göre daha riskli olabilmektedir. Daha fazla riskli olan gruplara aşağıda başlıklar halinde bakalım.

Erken Doğum (Prematüre Bebekler)

Normal doğum genellikle hamileliğin 38. haftasından sonra gerçekleşir. Bu süre 42. haftaya kadar uzayabilir. Daha öncesinde gerçekleşen doğumlar erken doğum olarak kabul edilir. Bebek ise prematüre olarak sınıflandırılır. Bu şekilde doğan bebeklerde görülme riski daha yüksektir. Oran vermek gerekirse ağırlığı 500 ile 1000 gr arasında değişen bebeklerin %25 gibi büyük bir bölümü risklidir.

Kız Çocukları

Neden olduğu tam olarak bilinmese de kız çocuklarında erkeklere göre 3-4 kat daha fazladır. Bu nedenle anne babaları dikkatli ve hastalığa karşı bilinçli olmalarını öneriyoruz.

Hemanjiom Nasıl Anlaşılır?

Öncelikle hastalığın 3 farklı tipte olduğunu bilmek gerekir. Yüzeysel, derinde ya da karışık şeklinde 3 gruba ayırmak gerekir. Yüzeysel hemanjiomlar cilde yakın olduğu için parlak kırmızı renkte ve kolayca görülürler. Derinde olanlar ise cildin alt tabakasında olup, mor ve mavi renkte şişlik şeklinde ortaya çıkabilir. Karışık hemanjiom ise hem yüzeysel hem de derin belirtileri içermektedir. Tabii ki kesin tanı için doktor muayenesi ve çeşitli görüntüleme araçlarından yararlanmak gerekir.

Sayısı ve Büyüklükleri Değişir
Bebekte bir ya da birden fazla hemanjiom olabilir. Özellikte 3-4 taneden farklı yerde olan hastaların iç organlarında da olması muhtemeldir. Mutlaka iç organlarda olup, olmadığı araştırılmalıdır. Büyüklüğü bir kaç mm olabileceği gibi 15-20 cm hatta daha geniş alanda olabilir.

Hemanjiom Tehlikeli Bir Hastalık mıdır?

Yazının giriş kısmında anne babaların dikkatli ve bilinçli olması gerektiğini belirttim. Bunun nedeni sorunun hem tehlikeli hem de tehlikesiz oluşu ile alakalıdır. Ebeveynler yaşanan gelişmelere göre önlem hareket etmesi gerekir. Çünkü sorun 1 yaşından 9 yaşına kadar kendiliğinden kaybolabileceği gibi büyümeye başlayarak yeni sorunlara da neden olabilir. ilk olarak iyi bir takipçi olmalısınız. Peki, neyi takip edeceğiz?

Hemanjiom Büyümeye Başlarsa Tehlikeli Olur

Evet, arkadaşlar hastalıkla ilgili asıl sorunumuz büyümesidir. Ortaya çıktığı gibi kalması halinde herhangi bir soruna neden olmaz. Fakat ilk aylarda hızlı bir büyüme dönemi olabilir. Örnek göz çevresinde olan vakıalar büyümeye başlaması halinde bebeğin kısa sürede görme yeteneğinin kaybolmasına neden olur. Bu tür riskler göz önünde bulundurulmalıdır. Yani büyümeye başlaması halinde nasıl bir sonuç ortaya çıkabileceğini bilmeli ve ona göre hareket etmelisiniz.

Hemanjiom tehlikesi

Büyüme Süreci Ne Kadar Sürer?

Hastalığın en riskli dönemi genelde ilk doğduğu haftalar ve 1 yaş arasıdır. 12-14 Aylık sürede büyüme eğilimi vardır. Bu süreçten sonra 5-6 aylık bekleme (dinlenme) sürecine girecektir. 18-20 Aylık olduğunda ise artık hemanjiomlar için küçülme dönemi başlar. Tabii küçülme süreci büyüme kadar hızlı olmaz. Küçülme yıllarca sürebilir. Öyle ki 4-5 yıl içerisinde sadece %50’lik kısmı küçülebilir. Tamamen kaybolması 9-10 yaşına kadar sürebilir. Tabii ki tüm hastalarda küçülme olmayabilir. 9-10 Yaşından itibaren küçülmeyen vakıalar kalıcı hale gelir. Bu kişilerin mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Hemanjiom Tedavi Edilmesi Gerekir mi?

Cevabım yukarıda ki öneriler gibi hem evet hem de hayır olacaktır. Çünkü duruma göre hareket etmek gerekir. Doktorunuzun yönlendirmeleri de önemlidir. Çünkü göz çevresi, dudaklar, kulak ve çene bölgesinde olanlar sürekli bir risk içermektedir. Risk ile yaşamak yerine riski ortadan kaldırmak daha mantıklı olabilir. Kol gibi büyüse bile ciddi risk oluşturmayacak bir yerde ise tedavisi duruma göre ertelenebilir. Bir diğer önemli husus ise ilaç tedavilerinin özellikle ilk aylarda daha etkili olduğunu da unutmayın.

Hemanjiom Kendiliğinden Geçer mi?

Ailelerin en büyük beklentisi budur çünkü en zahmetsiz yaklaşım budur. Gerçekten de kandaki “damar geliştirici faktör” ek müdahaleye gerek kalmadan azalabilir ve buna bağlı olarak hastalık kendiliğinden gerileyebilir. Ancak bu beklenti sınırlı olmalıdır çünkü hastalrın az bir kısmında kendiliğinden gerileme görülür. Farklı bilimsel çalışmalar olmakla birlikte % 4-7 civarı çocukta kendiliğinden gerileme görülebilmektedir.

Hemanjiom Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

Öncelikle birden fazla tedavi yöntemi olduğunu belirtmeliyim. Bunlar ilaç, lazer, skleroterapi ve ameliyat olmaktadır. Doktorun tecrübesi, sağlık merkezinin alt yapısına göre uygulanacak tedavi değişmektedir. Dilerseniz aktif olarak uygulanan tedavilere göz atalım.

İlaçla Hemanjiom Tedavisi (Kortizon, Proplanolol)

Tedavide ilaçlar en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Özellikle erken dönem ve 1 yaş içerisinde etki oranı yüksektir. Yaş ilerledikçe etki oranı azalmaktadır. Günümüze kadar en sık kullanılan ilaç kortizon içerenler olmuştur. Tüm ilaçlar gibi kortizonun da çeşitli yan etkileri vardır. Son yıllarda uzmanlar daha çok propranolol madde içeren ilaçları tercih etmektedir. Başkent Üniversitesi Hastanesi hazırladığı bir tanıtım kitapçığında propranolol içeren ilaçla yaptığı tedavileri aktarmaktadır. Türkiye’de Dideral markası ile satılan ilaçta da yine kortizon gibi birçok yan etkisi bulunmaktadır. Healtline sitesi hazırladığı Propranolol Side Effects sayfasında yan etkilere yer vermektedir. Propranolol uygulayan hastaneler tabii ki öncesinde çeşitli tetkikler yapmaktadır. Aynı şekilde ilacın uygulanışı sonrasında hasta bir müddet gözlem altında tutularak olumsuz sonuçlara anında müdahale edilmektedir.

Lazer, Radyofrekans, IRC (Elektrokoagülasyon)

Tedaviler sadece ilaçla yapılmıyor. Aynı zamanda teknolojik cihazlarda başarılı işler yapıyor. Özellikle ilaç tedavisinin etkili olmadığı hastalarda lazer, radyofrekans ya da kısa adı IRC olan elektrokoagülasyon damar yumağını yüksek ısı ile tahrip etmektedir. Hastalığın büyüklüğüne göre birkaç seans uygulama yapmak gerekir.

Köpük (Sklerotarapi)

Kortizon ve proranolol’a ek olarak uygulanan bir diğer ilaç ise Aethoxysklerol olmaktadır. Varis tedavisinde sıkça kullanılan Aethoxysklerol gerek kılcal gerekse toplardamar genişlemelerinde yıllardır kullanılmaktadır. Hemanjiom’da bir tür damar hastalığı olması nedeniyle aynı etkiyi göstermektedir. Kortizon ve dideral gibi herhangi bir yan etkisi yoktur. Tabii ki ilacın günlük kullanılması gereken dozu olduğu için yine birkaç seans halinde uygulama gerekir. Zaten diğer ilaçlarda da tedavi aylarca sürmektedir.

IDEA Klinik Hemanjiom Tedavi Merkezi

Hastalığın tedavisi maalesef her yerde yapılamıyor. Doktorlar biraz çekince ile yaklaşmaktadır. O nedenle tedavi olabileceğiniz yer oldukça kısıtlıdır. Bu kapsamda hemanjiom tedavisi yapan sağlık merkezleri olarak IDEA Klinik önerebileceğimiz yerlerden biridir. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da kalp damar cerrahisi uzmanları tarafından teşhis ve tedavisi yapılmaktadır.

Muayene Ücreti Yok

IDEA Klinik hastalarından muayene ücreti almamaktadır. Size en yakın klinikten randevu alarak ücretsiz muayene olabilir, hastalığın durumu ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Bence bu fırsatı mutlaka değerlendirmelisiniz. Randevu oluşturmak için IDEA Klinik İletişim sayfasındaki telefonlardan ulaşabilir ya da aşağıda yer alan formu kullanabilirsiniz.

Randevu Oluştur

Soru Sor

Evet, arkadaşlar konu hakkında aktarmak istediklerimiz şimdilik bu kadar, dilerseniz sorularınızı aşağıdaki soru, yorum formundan doktorlarımıza iletebilirsiniz. En kısa sürede yine bu sayfada size yanıt verilecektir.

About admin

233 Yorum

  1. Merhaba benim oğlum 17aylık doğuştan sol bacağında ve kolunun küçük bir yerinde hemeanjiom var son zamanlar da ayakkabı giydirirken bir ayakta çok zorlanıyorum hatta değer ayakkabının bantları kapanırken diğer ayakkabının bantları kapanmıyor kafamıza takılıyor bununla bir ilgisi var mıdır ?

    • Merhaba,
      hemanjiom olan ayakkabı giydirirken dikkat edin yaralanma olmasın.
      05426210888 nolu telefona fotoğra gönderin değerlendirelim

  2. Merhaba. 56 yaşındayım yüzümde zaman zaman aynı yerde beliren küçük ama biraz genişlelecek gibi hemanjom oluşuyor. Ne yapabilirim. Bilgi, almam mümkün mü?

    • Merhaba,
      Muayene ile değerlendirmek gerekir.05325745536 nolu telefondan size en yakın kliniğimizi öğrenebilir, extra bilgi ve tüm kliniklerimize muayene ve tedavi için randevu alabilirsiniz
      Op.Dr.Rüştü Kalaç

  3. Karaciğerimde en büyüğü 5.5 mm çapında birden çok hemajiom izlendi tanısı kondu. Son zamanlarda sağ tarafımda çok ağrım oluyor ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim. TEŞEKKÜR EDERİM

    • Merhaba,
      biz karaciğer hemanjiomu tedavisi yapmıyoruz.İstanbul eğitim araştırma hastanesinde genel cerrahi ye görünün.

  4. Bebeğim 7 aylık doğumdan itibaren kaşının ortası,göz kapağı kafasında ve ensesinde hemanjiomlar vardı. Ensesi dışındakiler södüler tam kaybolmasalarda ama ensedekinin kırmızılığı arttı ve kabuk tuttup dökülmeye başladı ve bebeğim sürekli orayı kaşımaya çalışıyor uykusundan uyandırıyor.Hemanjiom kaşınır mı?

  5. Bebegim bir aylik hocam bizdede dogumdan 1 hafta sonra kasinin arasinda misr tanesinden kucuk sizde bibzarari varmidir

    • 05426210888 nolu telefona whatsapptan fotoğraf gönderirseniz,durumunu değerlendirip tedavi edebiliriz.
      Op.Dr.Orhan Coşkun

  6. Merhaba, kızım 5.5 aylık kafasında hemanjiom var, doğumdan sonra leke gibiydi fakat gittikçe büyüdü şuanda büyümesi durdu. Küçükken benimde vardı fakat geçti. Kızımın kafasında olduğu için endişe ediyorum. Doktora gittiğimizde sadece ultrasonda baktı. Sizce nasıl bir yol izlemem gerekiyor

    • çocuğununuzun başındaki hemanjiomun fotoğrafını 05426210888 nolu telefona whatsapptan gönderin, değerlendirelim, tedavi edebiliriz.
      Op. Dr. Orhan Coşkun

  7. ÇOCUK DOKTORUNUZUN TAKİBİNDE KALIN EĞER KÜÇÜLME VARSA TAKİP EDİLMELİ FARKLI BİR DURUM GÖZLENİRSE BÜYÜME RENK DEĞİŞİMİ ŞİŞLİK GİBİ DOKTORUNUZU KONUYLA İLGİLİ BİLGİLENDİRMELİSİNİZ.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

WhatsApp Canlı Destek
İletişim Bilgileri