Hemanjiom Tedavisi
Tedavide hastalığın düzeyi,yaygınlığı ve tipine göre farklı yöntem ve teknolojiler kullanılır. Vücudun görünen her yerinde olabildiği gibi iç organlarda da olabilmektedir. Bazen ciddi kanamalara sebebiyet verebilir. Genellikle kol, bacak, yüz bölgelerinde dudak kenarında görülür. 2 mm olabildiği gibi 30 cm büyüklüğe de ulaşabilir. Bazen tüm yüzü yada tüm bacağı kaplayacak kadar geniş olabilir. Damar kaynaklı olduğu için zamanla büyüme eğilimindedir. Benign (iyi huylu) karakterdedir ancak hemanjiosarkom diye kötü huylu olan tipi de vardır ve çok seyrek rastlanır. Yöntemler bu sayfada özet halinde yazmaktadır ayrıntılı bilgiyi her yöntem için yazılan sayfadan alabilirsiniz.
Ameliyat (Özellikle İç Organlar da)
Cilt kesilerek damar yumağının olduğu alana ulaşılır, doku kesilerek çıkarılır. Ancak çok kanamalı ameliyatlardır. Ciddi kan stoku ile ameliyata başlamak gerekir. Ameliyat sonrasında kan kaybı oldukça fazla olabilir. Hasta kaybına sebebiyet verebilir. Sünger gibi doku içine uzanır. Ciddi bir ameliyat olduğu için genellikle birden fazla branş uzmanıyla girilir.
İlaç enjeksiyonuyla tedavi
Sorunlu venleri yakıcı sklerozan madde venin içine enjekte edilir. İlaç verilen damar yumağı zamanla büzülerek yok olur. Seanslar halinde müdahale edilir. En az riskli ve iyi sonuç veren bir uygulamadır. Kliniklerimizde oldukça başarılı sonuçlar aldık. Hastalarımızda kanama riski olmadan ameliyata bağlı iz kalmadan tedavi edebildik. Skleroterapi tecrübeli ellerde yüksek başarıyla uygulanabilmektedir. Bu uygulamaya ilaçla kurutma da denmektedir, benzer hastalık olan varislerin tedavisinde de kullanılır.
Köpük, Skleroterapi
Skleroterapide kullanılan maddenin köpürtülerek enjekte edilmesidir. Damar beninin içi tıkanmaktadır. Zaman alıcı ama risksiz sonuç alıcı uygulamadır. Geliştirilen tedaviler arasında en etkilisi olduğu söylenebilir. Tecrübeli bir damar cerrahı ek bir teknolojiye ihtiyaç duymadan sadece köpükle hemanjiomların % 80 kadarını yok edebilir. Kalıcı bir etkiye sahiptir.
Lazerle Hemanjiom Tedavisi
Şarap lekesi, gül lekesi, örümcek ağı denilen tipler gibi yüzeysel, orta düzeyde kabarık olanlar için kullanılır, yüksek ışığın tümörün içindeki kırmızı kan hücrelerini (al yuvarlar) tahrip etmesi esasına dayanır,aylık seanslar halinde uygulanır. Problemin genişliğine göre 5-15 seans sürebilmektedir. Geride yanık izi kalma ihtimali çok yüksektir. Saçlı deride uygulandığında bölge saçlarında ciddi kayıp olması beklenir.
İ.R.C (İnfa Red Koagülatör)
Benzer şekilde damarsal sorun olan hemoroidlerin ameliyatsız tedavisinde kullanılan bir cihazdır. Türkiye’de ilk defa Op. Dr Atilla KAYA tarafından kullanılmış, artan tecrübesiyle uygulama prensiplerini yine Op Dr Atilla KAYA oluşturmuştur. Kızıl ötesi ışınlarla damarların içerisinde pıhtılaştırma oluşturan bir cihazdır. Yüksek ısı taşıyan ışığın damar yumağı olan alana uygulanmasıyla pişer, yok olur. Etkisi uygulama anında ortaya çıkar. Hemanjioma dokunulduğu anda kırmızı mor görüntü gider beyaza yakın renge bürünür.Tamamen ameliyatsız bir yöntemdir ve cildin üzerinden uygulanır. Hemanjiomda İRC tedavisi büyüklüğüne göre 1-3 seansta tamamlanır yani hastalık dar alandaysa bir seansta düzelir ancak geniş alana yayılıyorsa seanslar gerekebilir. Ciltten çok kabarık hemanjiomlarda tek başına yetersiz kalabilir bu durumlarda diğer yöntemlerle birlikte kullanılır. Özellikle küçük hemanjiomlarda çok pratik bir tedavi seçeneğidir.Tedavi tamamlandığında ya hiç iz kalmaz yada hafif yanık izi kalır burada uygulayıcının tecrübesi büyük önem taşır.
Termo koagülasyonla tedavi
Çalışma prensibi şöyledir; Ucu elektrik enerjisiyle ısınan metal çubuk hemanjioma dokunulur, dokunulduğu anda hemanjiomun içindeki kan 90-110 dereceye kadar ısınır, pıhtı haline dönüşür.Kanın pıhtı haline dönmesi tamamen yok olduğu anlamına gelir. Termokoagülasyonla hemanjiom tedavisi sonucu o anda görülen radikal bir tedavi seçeneğidir, 1 cm ve daha küçük tüm vakıaların tedavisinde güvenle kullanılabilir.
Radyo Frekansla Hemanjiom Tedavisi
Termo koagülasyone benzer etkilidir ancak kullanılan enerji türü radyo dalgaları olduğu için yan etkisi daha azdır, başarısı daha fazladır. İki şekilde uygulanmaktadır
1- Dışardan dokunarak
2- Ucu dışında her yeri izole iğne ile hemanjiomun içine uygulayarak içten tahrip etme şeklinde uygulamadır. Radyo frekans yöntemi de Türkiye’de ilk defa Dr Atilla KAYA tarafından kullanılmıştır. İzole iğne ile radyo frekans uygulamaları sayesinde deri yakılmadan içeriden yakma sayesinde iz bırakmadan tedavi mümkün olmuştur. Debisi yani kan akımı yüksek olduğu için diğer yöntemlerle düzelmeyen vakalarda sorun bu sayede çözülmektedir.
Dideral Tedavisi
Bebek bir yaşına kadar hemanjiom genişlemesine neden olan geliştirici faktör hastalığın hızlı büyümesine neden olabilir. Bu maddenin etkisini dideral tabletle engellemek mümkün olabilir. Dideral ciddi yan etkileri sebebiyle doz ayarlaması iyi yapılması gereken bir ilaçtır ve kesinlikle bu konuda tecrübeli uzman tarafından doz belirlenmelidir.
Dideral Hemanjiom Tedavisi
Çok bilinmemekle birlikte giderek yaygınlaşmaktadır. Doğru şekilde takip edip en küçük bir büyüme bile fark edildiğinde hemen dideral tedavileri hakkında tecrübeli bir uzmandan bilgi alınmalıdır.Eczacı veya konu komşu önerisiyle asla kullanılmaması gereken ilaçtır. Dideral konusunda Türkiye’de en yetkin kurum Başkent Üniversitesidir.
Dideral Tablet adlı ilacın içeriği olan propranolol tedavisi ile ilgili bilgi edinmeden diğer yöntemlere başlamamak akıllıca yaklaşım olur.
Bu konuda yapılmış çok sayıda bilimsel çalışma vardır. Aşağıdaki çalışmalara göz atabilirsiniz
Hemanjiom Uzmanı
Bu tür hastalıklar uzmanlık gerektiren hastalıklardır. Tabi bu uzmanların da kendi içinde tecrübeli – tecrübesiz, teknoloji kullanan – kullanmayan gibi çok fark vardır. Çocuğunuzu en doğru şekilde tedavi ettirmek yani en iyi sağlık hizmeti almak için araştırmanızı iyi yapmalısınız. Size bu konuda “en iyi benim, Türkiye’de şlk defa ben yaptım” gibi sizi ikna etmeye yönelik sözler söyleyen uzmana karşı temkinli olmalı ve önerilerini bir başka uzmanla tekrar değerlendirmelisiniz.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3056677/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3520472/
MRB. HOCAM BENİM KIZIMIN GÖZ KAPAĞINI ÜSTÜNDE VAR 2 YAŞINDA Bİ AMELİYAT GEÇİRDİ
VE BAŞARILI OLDU AMA ŞİMDİ AYNI GÖZ KAĞINDA AMA FARKLI BÖLGEDE YİNE OLUŞMUŞ TEKRAR AMELİYATMI GEREKİYOR FARKLI Bİ TEDEVİ UYGULANABİLİRMİ
Merhaba,
05426210888 nolu telefona whatsapptan fotoğraf gönderin değerlendirelim. size en yakın kliniğimizi öğrenebilir, extra bilgi ve tüm kliniklerimize muayene ve tedavi için randevu alabilirsiniz.
Op.Dr.Orhan Coşkun
Benim oğlum 18 aylık oğlumda çenesinin yanında var bazen slilk gibi bazende kıpkırmızı büyüdükçe gecermi acaba
Merhaba,
05426210888 nolu telefona whatsapptan fotoğraf gönderin değerlendirelim.
Op.Dr.Oğuz Uğur
Çene altında çıkan damar yumağının ılacla tedavıdı varmı bebek 7aylık dokundukça kanıyor
Merhaba,
05426210888 nolu telefona whatsapptan fotoğraf gönderin değerlendirelim.
Op.Dr.Oğuz Uğur
mailde göndermişsiniz,mailde verdiğiniz telefondan size ulaşılacak