İlaçla Hemanjiom Tedavisi

İlaçla Hemanjiom Tedavisi

Damar beni yada patolojik tanımlamayla damar tümörleri o bölgede bulunan damarların yoğun bir yumak yapması sonucu ortaya çıkan ve genellikle doğuştan olan bir durumdur. Tedaviye karar vermeden önce bir süre hasta izlenmelidir çünkü bu damar yumakları bazı bebeklerde kendiliğinden gerilemekte bazen hiç değişmeden kalmakta bazen de büyümektedir.

İzlemde gerileme varsa genellikle tedavi önerilmez ve takibe devam edilir. Büyümeden duruyorsa veya büyüyorsa bu durumda ilaç tedavisi denenir, ilaç tedavisi gerileme sağlamadıysa veya büyümeyi durdurmaması halinde o zaman daha etkili tedavi yöntemlerine geçilir.

Hemanjiom Dideral Tedavisi

Çocuğun ilk bir yaşında vücutta salgılanan “damar geliştirici faktör” yüksektir, hemanjiomu olanlarda bu daha da yüksektir, hemanjiomun ilerlemesinin, büyümesinin veya genişlemesinin temel nedeni işte bu damar geliştirici faktördür.

Dideral denilen ilaç bu faktörün etkisini engellemektedir. Hemanjiomun hasta tarafından alınacak ilaçla tedavisinde beta bloker denilen gurup ilaçlardan propranolol kullanılır. Hastalar genellikle bebek olduğu için ilacın dozu çok önemlidir ve bebek büyüdükçe değiştirilir bu sebeple ilacın hangi dozda uygulanacağı doktor tarafından belirlenmelidir. Dideral kutu adıyla eczanelerde vardır ancak asla hastanın kendi alıp kullanacağı bir türden ilaç değildir.

Çok ciddi yan etkileri olabileceği için çocuk hastaneye yatırılır, dozu yakın takiple belirlenir ve sorun çıkmayan doz belirlenir. Belirlenen doza evde devam etmek üzere taburcu edilir. Zaman zaman gerek hastalığı gerekse propranolol dozu belirlemek gerekirse değiştirmek için kontrole çağrılır. Başarı şnsı çok yüksek olmasa da kesinlikle denemeye değer bir tedavi seçeneğidir. “kendiliğinden küçülebilir” beklentisine girmeden ciddiye alınmalıdır.

Propranolol tedavisinde hemanjiomun büyüyüp büyümediği önemidir bu sebeple hemanjiomun büyüklüğü yakından takip edilmelidir.

Hemanjiom Takibi

Gerek tedavinin etkisini göremek gerekse etkisi kaldıysa daha etkili yötemlere geçmek konusunda karar vermek için takip önemlidir ve belli bir yöntem belirleyip bu şekilde takip yapılmalıdır. Hemanjiomun yanına cetvel konur, yaklaşık aynı mesafeden ve yaklaşık aynı ışıklı ortamda fotoğraf çekilir. Sonraki fotoğraflar yine aynı ışık altında, yaklaşık aynı mesafeden ve cetvelin pozisyonunu öncekiler gibi koyarak haftalık fotoğraflar çekilmeli ve kıyaslama yapılmalıdır. Konu komşunun “büyümüş” , “küçülmüş” gibi yorumları değerlendirmeye almadan objektif bulgulara göre karar verilmelidir. Bu ilacı kullanmaya rağmen büyüme devam ediyorsa fazla büyümesine müsaade etmeden kalıcı tedavilere geçilmelidir. Lezyonun hemen yakınına cetvel konursa takip işlemi daha objektif yapılmış olur.

Hemanjiom Dideral Kullananlar

Sonuçlarla ilgili çok farklı veriler vardır, kullanıcıların % 10 unda cevap alındığını yazan çalışmalar olduğu gibi % 70 olumlu cevap alındığını belirten çalışmalar da vardır. Sonuçta her sonuç o hastaya özeldir, denemeden bilinemez. Hayati organ yakınında değilse lazer, skleroterapi, köpük tedavisi, radyo frekans gibi agresif yöntemlere geçmeden önce bir süre denemek akıllıca olabilir. Tabi ki bu konuda tecrübeli bir doktorun öngörüsü daha güvenilir olacaktır.

Hemanjiom Büyür mü ?

Evet büyür ama bu büyüme vücudun büyümesine paralel olabildiği gibi çok daha hızlı da olabilir. Büyümenin hızlı olması tedavi başlamayı gerektirir, sorun hayati organlar komşuluğunda ise yani hayati tehlike arz ediyorsa dideral gibi tedaviler değil daha etkili tedaviler uygulanmalıdır.

Hemanjiom Bitkisel Tedavi
Bitkisel tedaviler diye aradığınızda neredeyse her hastalık için çeşitli öneriler görebilirsiniz, ne yazık ki bunları çoğu anlamsız ve hiçbir işe yaramayan önerilerdir. Hemanjiomda da bu tür öneriler görebilirsiniz ancak hiçbir etkisi olmayacağından ve boşa vakit kaybettireceğinden denemenize bile gerek yoktur.

Dideral Yan Etkileri

Yan etkileri sebebiyle doz ayarlaması hastane rtamında yapılmalıdır, şu yan etkiler olabilir
Bulantı
Kusma
Halsizlik
Baş dönmesi
Sersemlik
Uyuklama
Yorgunluk hissi
Doz ayarlaması yapılırken maximum etkiyi elde edecek ve minimum yan etki yaşatacak doz bulunmalıdır. Bu araştırma propranolol konusunda tecrübeli doktorlar tarafından yapılır.

 

About admin

191 Yorum

  1. Merhaba kızım 14 aylık omuz arka kısmında 4 cm büyüklüğünde hemanjiom var. Ama kırmızı renkli değil yağ bezesi gibi. Dideral tedavisine basliycaz tamamen gecermi yoksa ömür boyu kalıcı mı

    • Merhaba,
      İlaç tedavisine gecikmeden başlamalısınız.Küçülmeye başlarsa tedaviye cevap veriyor demektir. Ama tamamen geçmez yada küçülme olmazsa size en yakın kliniğimize gelirseniz tedavinizi yapabiliriz.
      Op.Dr.Orhan Coşkun

      • Merhaba benim oğlum 4 aylık hemanjiom var kulak kikirdaginda ve dideral kullanımı verdi doktor hanım bize sizce ne kadar doğru acaba korkuyorum B12 iğneside kullanıyorum bebeğime

  2. Merhabalar benim karaciğerimde 5 tane 20×30 hemonjiomlar var ne yapmalıyım bana yardımcı olurmusunuz

    • Merhaba,
      Karaciğer hemanjiomlarının tedavisini yapmıyoruz. İstanbul eğitim araştırma hastanesi genel cerrahi kliniğinden yardım alabilirsiniz.
      Op.Dr.Seher Şirin

  3. Merhabalar bebeğimiz 2.5 aylık kolunda ve ensesinde damar beni bulunmakta ve büyümekte bugün doktor kontrolünden geçtikten sonra dideral isimli ilaca hastanede başlandı tektikler yapıldı 4 saat gözetimde tutuldu sonra ilaca bir hafta boyunca evde devam edilmemiz istendi fakat eve döndüğümüzde ilacın yan etkisini gördük bebeğimiz de kendinden geçmiş ve ayılamıyordu endişelendik ve yakınımızda olan bir özel hastaneye tekrar başvurduk değerlere bakıldı değerler normal göründü şimdi ilaca ilk başlandığı için ilaç ağır bir ilaç olduğu içinmi bunu yaşadık ilk gün tekrar ilaca devam etmelimiyiz?

    • Merhaba,
      eğer hemanjiom geniş alanda ise öncelikle ilaçla tedavi edilmeye çalışılmalı.bu tedaviyi herkes yapamıyor.çocuğunuzu tekrar ilacı başlayan hastaneye götürüp doz ayarlanmasını sağlayın.büyüme durduğu zaman eğer tamamen geçmemişse o zaman skleroterapi,radyofrekans yada laserle tedavi yapılabilir.
      Op.Dr.Orhan Coşkun

  4. Merhaba
    doktorunuza sormalısınız.

  5. Merhaba benim 2 aylık bebeğim var onunda alnında kaş arasında, ensesinde var . Doğuştan çocuk dr. 1 yaşına kadar geçer dedi . İlk zamana göre renginde solma oldu ama yinede emin olamıyorum. Resim gönderme şansım olursa fikrinizi almak isterim. Cevabınız benim için çok önemli

  6. Merhaba,
    05325745536 nolu telefondan size en yakın kliniğimizi öğrenebilir, extra bilgi ve tüm kliniklerimize muayene ve tedavi için randevu alabilirsiniz
    Op.Dr.Orhan Coşkun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

WhatsApp Canlı Destek
İletişim Bilgileri